Verander fake news

Wat is waar?

Wat is nog waar, als trolls het internet volspuwen met fake news? En als politici het nieuws dat hen niet bevalt, meteen afdoen als nep? Als je studeert aan de VU, denk je na over dat soort vragen. Wat delen we eigenlijk met elkaar, als iedereen leeft in zijn eigen bubbel, met z’n eigen waarheid? En wat is dan de waarheid? Je onderzoekt en analyseert hoe we daarmee om moeten gaan, maar ook hoe we onze samenleving  daarbij kunnen helpen.

Waarom moet je niet geloven wat er in de krant staat?

Gerede Twijfel

Ook het Nederlandse rechtssysteem kent rechterlijke dwalingen, denk aan de zaak van Lucia de B. Voor het onderzoek van vermeende rechterlijke dwalingen is het Project Gerede Twijfel aan de VU opgezet. Een veroordeelde of zijn advocaat kan verzoeken een zaak te onderzoeken en vervolgens gaan rechtenstudenten onder begeleiding van universitair medewerkers ermee aan de slag. Zo’n onderzoek kan leiden tot herziening bij de Hoge Raad en levert inzichten op in het opsporingsonderzoek. Daarnaast biedt het studenten de kans gecompliceerde dossiers te leren analyseren. Ga je rechten studeren aan de VU dan kun je meedoen aan dit soort projecten!

De computer interpreteert het nieuws

Professor Piek Vossen ontwikkelde samen met andere onderzoekers de VU ‘Newsreader’. De Newsreader leert de computer context te herkennen en mee te nemen in de interpretatie van nieuws en informatie. De Newsreader verzamelt dagelijks miljoenen nieuwsberichten in een historische context. Uit deze verhaallijn kun je opmaken waarover men het eens is en waarover niet en hoe deze verschillen met emoties en wereldbeelden te maken hebben.

Vind je weg op de campus
Hoe ga jij de wereld veranderen?

Allemaal anders is helemaal goed

De VU ziet verschillen als meerwaarde. Niet voor niks is er een heus ‘hoofd diversiteit’: Karen Oudenhoven. Zij zegt hierover: “Bij de VU leiden we mensen op die in de maatschappij en op de werkvloer kunnen omgaan met onze diverse samenleving. Zo doen we veel voor studenten die als eerste in hun familie gaan studeren. En nee, dat is niet ‘zielige’ studenten door hun studie slepen! We geven mensen met talent een duwtje in de rug.”

De campus af, en de maatschappij in

Hoe gezellig het ook is, jouw leven als VU-student beperkt zich niet alleen tot de campus. Want met wat jij opsteekt in de collegezaal, werk je aan vraagstukken uit de maatschappij. Zo onderzochten VU-studenten welke hulpvragen leven bij bewoners in Amsterdam Noord, en helpen ze in Nieuw-West bij vraagstukken over de integratie van vluchtelingen. En wat dacht je van studenten die onderzoeken hoe ze het voedsel van de Voedselbank zo vers mogelijk bij klanten krijgen? Aan de VU studeer je niet alleen voor een cijfer, maar ook voor een ander.

Vorige onderwerp Volgende onderwerp