Verander fake news

Wat is waar?

Wat is nog waar, als trolls het internet volspuwen met fake news? En als politici het nieuws dat hen niet bevalt, meteen afdoen als nep? Als je studeert aan de VU, denk je na over dat soort vragen. Wat delen we eigenlijk met elkaar, als iedereen leeft in zijn eigen bubbel, met z’n eigen waarheid? En wat is dan de waarheid? Je onderzoekt en analyseert hoe we daarmee om moeten gaan, maar ook hoe we onze samenleving  daarbij kunnen helpen.

Waarom moet je niet geloven wat er in de krant staat?

Werk aan echte rechtszaken tijdens je opleiding!

Ook het Nederlandse rechtssysteem kent rechterlijke dwalingen. Dit zijn veroordelingen waarvan achteraf duidelijk wordt dat ze onterecht zijn, bijvoorbeeld omdat er nieuw bewijs is opgedoken. Een bekend geval is de zaak van Lucia de B. De VU heeft het Project Gerede Twijfel opgezet om vermeende rechterlijke dwalingen te onderzoeken. Een veroordeelde of zijn advocaat kan verzoeken een zaak te onderzoeken en vervolgens gaan rechtenstudenten onder begeleiding van docenten van de VU School of Criminology ermee aan de slag. De analyses en experimenten van het Project Gerede Twijfel leiden tot een nieuwe kijk op de zaak. Soms leidt zo’n onderzoek tot herziening bij de Hoge Raad. Bovendien leren studenten tijdens het project om gecompliceerde dossiers te analyseren. Ga je rechten studeren aan de VU dan kun je meedoen aan dit soort projecten!

De computer interpreteert het nieuws

Professor Piek Vossen ontwikkelde samen met andere onderzoekers de VU ‘Newsreader’. De Newsreader leert de computer context te herkennen en mee te nemen in de interpretatie van nieuws en informatie. De Newsreader verzamelt dagelijks miljoenen nieuwsberichten in een historische context. Uit deze verhaallijn kun je opmaken waarover men het eens is en waarover niet en hoe deze verschillen met emoties en wereldbeelden te maken hebben.

Een woning als beloning

Met project VoorUit helpen studenten actief om de sociale cohesie in Amsterdamse woonwijken te vergroten. Als beloning krijgen ze een woning. Melvin Kuijpers (22) studeert Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie (CAO) aan de VU en is al twee jaar betrokken bij VoorUit.

Hoe ben je bij VoorUit terecht gekomen?

“Op de Bachelordag liep ik langs het kraampje van project VoorUit en was direct benieuwd. Ik raakte aan de praat met iemand die nog steeds bij VoorUit actief is. Thuis heb ik nog even op de site gekeken en besloten om me aan te melden. Dat heeft heel goed uitgepakt.”

Wat veel mensen zich wellicht afvragen: doe je het alleen voor de woning?
“In eerste instantie wel. Ik zag het ook als een kans om mijn cv een boost te geven. Mijn werkzaamheden bij VoorUit ben ik steeds meer gaan waarderen: ik heb geleerd om écht iets voor de maatschappij over te hebben. Ik haal veel voldoening uit mijn werk, meer dan de meeste studenten met een bijbaan. Als ik het alleen voor de woning deed, was ik al lang bij VoorUit gestopt.”

Wat zijn je werkzaamheden?
“Ik organiseer activiteiten zoals leesondersteuning op basisscholen, kooklessen, koffieochtenden met ouderen en sportactiviteiten. De kooklessen met kinderen vind ik het leukst, daar merk je echt de persoonlijke impact die je kan maken. Ik geef de kinderen aandacht en complimentjes die ze normaal niet zo vaak krijgen. In de zomer organiseren we vakantie-activiteiten. Vorige zomer hebben we een buurtfeest georganiseerd met allerlei spelletjes en een prijsuitreiking. Dat was echt super leuk!”

Is het goed te combineren met je studie?
“In het begin vond ik het vrij heftig om het te combineren met mijn studie, maar na een maand was ik er aan gewend. Bij VoorUit leer ik juist ook praktische dingen die in mijn opleiding totaal niet aan bod komen. Die combinatie is erg fijn.”

Vind je weg op de campus
Hoe ga jij de wereld veranderen?

Allemaal anders is helemaal goed

De VU ziet verschillen als meerwaarde. Niet voor niks is er een heus ‘hoofd diversiteit’: Karen Oudenhoven. Zij zegt hierover: “Bij de VU leiden we mensen op die in de maatschappij en op de werkvloer kunnen omgaan met onze diverse samenleving. Zo doen we veel voor studenten die als eerste in hun familie gaan studeren. En nee, dat is niet ‘zielige’ studenten door hun studie slepen! We geven mensen met talent een duwtje in de rug.”

De campus af, en de maatschappij in

Hoe gezellig het ook is, jouw leven als VU-student beperkt zich niet alleen tot de campus. Want met wat jij opsteekt in de collegezaal, werk je aan vraagstukken uit de maatschappij. Zo onderzochten VU-studenten welke hulpvragen leven bij bewoners in Amsterdam Noord, en helpen ze in Nieuw-West bij vraagstukken over de integratie van vluchtelingen. En wat dacht je van studenten die onderzoeken hoe ze het voedsel van de Voedselbank zo vers mogelijk bij klanten krijgen? Aan de VU studeer je niet alleen voor een cijfer, maar ook voor een ander.

Vorige onderwerp
Volgende onderwerp