Verander privacy

Hello, I am Big Brother

Als iedereen alles van je weet, is privacy dan nog een probleem? Voelen we ons veiliger als we constant worden bekeken of juist niet? En hoe erg is het dat Facebook en Google steeds meer van je weten? Als je studeert aan de VU, analyseer je dit soort vragen en denk je na over hoe het anders kan. 

Schuldig of onschuldig?

“Hoe bepaalt de rechter nou wat de waarheid is?” vraagt hoogleraar Strafrecht aan de VU, Lonneke Stevens, zich af in een college van de Universiteit van Nederland.

Rechters moeten oordelen over situaties waar ze zelf niet bij zijn geweest. Dat is lastig en het gaat niet altijd goed. Zoals bij Lucia de B. die werd veroordeeld voor de moord op meerdere baby’s en ouderen, maar na zeven jaar toch werd vrijgesproken. Toch zijn er een paar methodes die een rechter kan helpen.

Jij als rechter
Stel je voor, je bent rechter en een zwangere vrouw doet aangifte tegen haar ex-man die haar in haar buik zou hebben gestompt. Ze heeft geen letsel en de verdachte ontkent. Op basis van alleen haar verklaring is het onvoldoende hem te veroordelen. Dan ga je kijken naar zogenaamd steunbewijs. Bijvoorbeeld naar het feit dat haar ex-vriend toen bij haar thuis was. Nog steeds onvoldoende bewijs.

Zou je hem wel veroordelen als de buurman, bij wie ze kort daarna heeft aangebeld, ook zou zeggen dat zij hem vertelde dat ze is mishandeld? Misschien. Toch is dat niet genoeg voor een veroordeling. Maar wat als de buurman erbij vertelt dat zij verkrampt met haar handen haar buik vasthield? Maar tja, je zou ook kunnen zeggen dat zwangere vrouwen wel vaker hun zwangere buik vasthouden. Toch is dit wel het minimum bewijs waarbij je iemand kán veroordelen.

Methodes
Naast het zogenaamde steunbewijs, moet je als rechter ook kijken naar de alternatieve, onschuldige, scenario’s en niet alleen op het schuldige scenario afgaan. Ook moet je kijken naar de waarschijnlijkheid of de verdachte liegt, zoals afgaan op de consistentie van de verklaring.

Glazen bol
Als laatste moet je als rechter honderd procent achter je beslissing staan, maar je weet nooit honderd procent of je het juist hebt. Dat kan simpelweg niet, want je hebt geen glazen bol. Wat belangrijk is dat áls je twijfel hebt, je dat in het voordeel van de verdachte beslist. Liever tien mensen die vrijuit gaan, dan één iemand onterecht in de gevangenis: een uitgangspunt in de Nederlandse rechtsstaat.

Maakt een joint een getuige minder betrouwbaar?

Er wordt een misdaad gepleegd. Er zijn getuigen, maar zij hebben een joint gerookt. Wat zijn hun verklaringen dan waard? Iemand met een paar glazen alcohol op herinnert zich minder dan een nuchtere ooggetuige. Dat is bekend. Maar wàt hij nog wel weet, is betrouwbaar. Nou ja: net zo betrouwbaar als de herinnering van een nuchtere getuige. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Hoe zit dat bij getuigen met een ‘blowtje op’?

Rechtspsycholoog Annelies Vredeveldt van de VU deed een veldexperiment waarbij 120 bezoekers van vier coffeeshops een video te zien kregen met een geweldsmisdrijf. Ongeveer de helft van de deelnemers had gemiddeld twee jointjes gerookt, de andere helft niets. En wat bleek? Wàt ze zich herinneren is net zo accuraat als wat de nuchtere getuigen rapporteren. Ook het identificeren van de dader, aan de hand van foto’s, doen de deelnemers onder invloed niet beter of slechter dan de nuchtere deelnemers.

“Dit is bemoedigende informatie”, zegt Vredeveldt in De Volkskrant van 23 mei. “Want het gebeurt regelmatig dat de politie alleen maar benevelde getuigen heeft.” En dan is het goed om te weten dat het – ook na twee jointjes - nog zinnig is te horen wat die ooggetuige heeft meegekregen van de misdaad. Er zijn overigens geen richtlijnen voor politie en justitie als het gaat om het horen van getuigen die onder invloed zijn of waren tijdens het delict.

Hacken: slimmer in een minuut

Een woning als beloning

Met project VoorUit helpen studenten actief om de sociale cohesie in Amsterdamse woonwijken te vergroten. Als beloning krijgen ze een woning. Melvin Kuijpers (22) studeert Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie (CAO) aan de VU en is al twee jaar betrokken bij VoorUit.

Hoe ben je bij VoorUit terecht gekomen?

“Op de Bachelordag liep ik langs het kraampje van project VoorUit en was direct benieuwd. Ik raakte aan de praat met iemand die nog steeds bij VoorUit actief is. Thuis heb ik nog even op de site gekeken en besloten om me aan te melden. Dat heeft heel goed uitgepakt.”

Wat veel mensen zich wellicht afvragen: doe je het alleen voor de woning?
“In eerste instantie wel. Ik zag het ook als een kans om mijn cv een boost te geven. Mijn werkzaamheden bij VoorUit ben ik steeds meer gaan waarderen: ik heb geleerd om écht iets voor de maatschappij over te hebben. Ik haal veel voldoening uit mijn werk, meer dan de meeste studenten met een bijbaan. Als ik het alleen voor de woning deed, was ik al lang bij VoorUit gestopt.”

Wat zijn je werkzaamheden?
“Ik organiseer activiteiten zoals leesondersteuning op basisscholen, kooklessen, koffieochtenden met ouderen en sportactiviteiten. De kooklessen met kinderen vind ik het leukst, daar merk je echt de persoonlijke impact die je kan maken. Ik geef de kinderen aandacht en complimentjes die ze normaal niet zo vaak krijgen. In de zomer organiseren we vakantie-activiteiten. Vorige zomer hebben we een buurtfeest georganiseerd met allerlei spelletjes en een prijsuitreiking. Dat was echt super leuk!”

Is het goed te combineren met je studie?
“In het begin vond ik het vrij heftig om het te combineren met mijn studie, maar na een maand was ik er aan gewend. Bij VoorUit leer ik juist ook praktische dingen die in mijn opleiding totaal niet aan bod komen. Die combinatie is erg fijn.”

Hoe ga jij de wereld veranderen?

Allemaal anders is helemaal goed

De VU ziet verschillen als meerwaarde. Niet voor niks is er een heus ‘hoofd diversiteit’: Karen Oudenhoven. Zij zegt hierover: “Bij de VU leiden we mensen op die in de maatschappij en op de werkvloer kunnen omgaan met onze diverse samenleving. Zo doen we veel voor studenten die als eerste in hun familie gaan studeren. En nee, dat is niet ‘zielige’ studenten door hun studie slepen! We geven mensen met talent een duwtje in de rug.”

Vind je weg op de campus

De campus af, en de maatschappij in

Hoe gezellig het ook is, jouw leven als VU-student beperkt zich niet alleen tot de campus. Want met wat jij opsteekt in de collegezaal, werk je aan vraagstukken uit de maatschappij. Zo onderzochten VU-studenten welke hulpvragen leven bij bewoners in Amsterdam Noord, en helpen ze in Nieuw-West bij vraagstukken over de integratie van vluchtelingen. En wat dacht je van studenten die onderzoeken hoe ze het voedsel van de Voedselbank zo vers mogelijk bij klanten krijgen? Aan de VU studeer je niet alleen voor een cijfer, maar ook voor een ander. 

Vorige onderwerp
Volgende onderwerp