Verander welvaart

Eerlijk delen

We delen een planeet, maar leven we eigenlijk wel in dezelfde wereld? Gekke vraag misschien, maar wél een relevante. Zeker als je bedenkt dat de 8 rijkste mensen op aarde evenveel bezitten als de 3,6 miljard armsten. Hoe laten we meer mensen delen in onze welvaart? En wat kost ongelijkheid? Als je vindt dat zaken anders kunnen, en je de status quo nooit klakkeloos accepteert, is de VU jouw universiteit.

Bitcoins, de nieuwe zeepbel?

Heb jij ze al, cryptomunten in je ‘digital wallet’? Misschien toch maar even voorzichtig aan doen, want de risico’s zijn groter dan je denkt. Daarvoor waarschuwt ook Frank den Butter, VU-hoogleraar Economie. “De waarde van bitcoins loopt verder op doordat mensen in het steeds meer waard worden van de munt geloven. Een soort zeepbel. Stopt het geloof, dan zal de waarde hard dalen.”

Waarom zijn mensen die 60.000 euro per jaar verdienen gelukkiger?
Hoe kan de aandelenmarkt in een milliseconde onderuit gaan?
Project Foodbank: vers voedsel voor iedereen!

Unieke Laat-Romeinse goudschat opgegraven

De schat is rond 460 na Chr. begraven, niet lang vóór de definitieve val van het West-Romeinse rijk in 476 en werpt nieuw licht op het einde van het Romeins gezag en de overgang naar Vroege Middeleeuwen in Nederland.

Hoe gul is Nederland?

Nederland gaf in 2015 in totaal ruim €5,7 miljard euro aan goede doelen. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek Geven in Nederland van de Vrije Universiteit. Ook al namen de giften de laatste jaren toe, over de afgelopen twintig jaar signaleren de onderzoekers een duidelijk negatieve trend: de vrijgevigheid van Nederlandse huishoudens als deel van het inkomen vertoont sinds 1999 een daling. Huishoudens gaven in 2015 0,69% van het besteedbaar inkomen aan goede doelen. In 1999 was dat nog 0,93%.

Vind je weg op de campus
Hoe ga jij de wereld veranderen?

Allemaal anders is helemaal goed

De VU ziet verschillen als meerwaarde. Niet voor niks is er een heus ‘hoofd diversiteit’: Karen Oudenhoven. Zij zegt hierover: “Bij de VU leiden we mensen op die in de maatschappij en op de werkvloer kunnen omgaan met onze diverse samenleving. Zo doen we veel voor studenten die als eerste in hun familie gaan studeren. En nee, dat is niet ‘zielige’ studenten door hun studie slepen! We geven mensen met talent een duwtje in de rug.”

De campus af, en de maatschappij in

Hoe gezellig het ook is, jouw leven als VU-student beperkt zich niet alleen tot de campus. Want met wat jij opsteekt in de collegezaal, werk je aan vraagstukken uit de maatschappij. Zo onderzochten VU-studenten welke hulpvragen leven bij bewoners in Amsterdam Noord, en helpen ze in Nieuw-West bij vraagstukken over de integratie van vluchtelingen. En wat dacht je van studenten die onderzoeken hoe ze het voedsel van de Voedselbank zo vers mogelijk bij klanten krijgen? Aan de VU studeer je niet alleen voor een cijfer, maar ook voor een ander. 

Vorige onderwerp Volgende onderwerp