Verander welvaart

Eerlijk delen

We delen een planeet, maar leven we eigenlijk wel in dezelfde wereld? Gekke vraag misschien, maar wél een relevante. Zeker als je bedenkt dat de 8 rijkste mensen op aarde evenveel bezitten als de 3,6 miljard armsten. Hoe laten we meer mensen delen in onze welvaart? En wat kost ongelijkheid? Als je vindt dat zaken anders kunnen, en je de status quo nooit klakkeloos accepteert, is de VU jouw universiteit.

Corruptie als besmettelijke ziekte

In 2015 werd FIFA-voorzitter Sepp Blatter na een groot schandaal geschorst. Nu denk je misschien: finito einde verhaal, maar volgens een insider was corruptie in de hele organisatie doorgedrongen. “FIFA en Blatter zijn daarin geen uitzondering”, zegt corruptie-specialist Willeke Slingerland aan de VU. “Dat is hoe corruptie werkt.”

Grote corruptieschandalen gaan meestal over individuele personen, maar dat is een misvatting volgens Slingerland. Corrupte bestuurders of politici maken deel uit van een sociaal netwerk. Als je alleen die personen eruit gooit en de rest niet aanpakt, grote kans dat het netwerk gewoon doorgaat met hun foute zaakjes.

Slingerland vond er een nieuwe term voor uit: netwerkcorruptie. Doordat bij de grote corruptieschandalen vaak veel personen en organisaties betrokken zijn, is het in een rechtszaak bijna onmogelijk aan te tonen voor welke corrupte handelingen de aangeklaagde hoofdpersoon precies verantwoordelijk was. Die wordt dus vaak vrijgesproken én gaat het sociale netwerk gaat gewoon weer verder.

Of het nu gaat om verzwegen cadeautjes en verdachte bonnetjes of om handel in invloed, belangenverstrengeling of vriendjespolitiek. Het kan overal gebeuren. Zowel in de lokale politiek als internationale organisaties kunnen belangenclubjes ontstaan, die kunnen afzakken naar corruptie. 

Geef jij aan een goed doel?

Nog voordat je met een volle boodschappentas uit de supermarkt strompelt, zie je ‘m al in je linker ooghoek staan: de straatverkoper. Je probeert hem nog te ontwijken, maar voor je het weet sta je toch te luisteren naar een verhaal over het uitsterven van de Zuid-Sumatraanse schuimrubbersalamander.

Natuurlijk, je bent geen onmens. Je geeft om dieren, de natuur en je medemens. En we willen allemaal wel iets goed doen, maar om nu echt lid te worden van een goed doel is dan toch een stapje verder.

Iemand die alles weet over goede doelen is hoogleraar Filantropie aan de VU, René Bekkers. We vroegen hem naar de vrijgevigheid van ons, ‘gierige Hollanders’, de goededoelenindustrie in Nederland en naar de toekomst van de doelen.

Grijzer
De groep die geeft en veel geeft wordt steeds ouder, volgens Bekkers. “De helft van de Nederlanders geeft veel minder dan de gemiddelde Nederlander. Er is een kleine groep van goedgeefse Nederlanders die het gemiddelde bepalen. Dat zijn niet per se rijke Nederlanders, maar vooral oudere en kerkelijke mensen.”

“Veel jongeren hebben wel ervaring in geld ophalen, met kinderpostzegels of Jantje Beton. Maar dat is gebaseerd op het idee dat je wat goeds doet, maar korte termijn geen verandering in de toestand van de wereld ziet. Daarom zie je nu veel meer dat jonge mensen niet op die manier geven. Als je echt iets wilt veranderen, dan kan je beter ondernemen, denken zij. Dat is de nieuwe generatie.”

Virtual reality
Kunnen goede doelen dan beter hun biezen pakken? Of hoe kunnen goede doelen hun game naar een nieuw level brengen? “Het belangrijkste onder jongeren is dat ze vertrouwen hebben dat er van hun geld goed gebruikt wordt gemaakt. Je kan met virtual reality goed inzichtelijk maken wat er met hun geld gedaan wordt.”

“Daarbij moeten goede doelen eens kijken naar hun zelfpresentatie. De mensen die zij naar voren schuiven en die in het bestuur zitten, zijn vaak niet direct personen die jongeren aanspreken. Kies een ambassadeur die bij jongeren past, zoals aansprekende jeugdhelden.”

Een vluchtelingenspel: dobbelen om wie mag blijven?

Mensen zijn eerder bereid vluchtelingen te laten integreren als ze empathisch én linksgeoriënteerd zijn. Dat stelt hoogleraar psychologie aan de VU Paul van Lange met zijn ‘vluchtelingenspel’.

Wacht, wat? Het vluchtelingspel? Het klinkt als dobbelen om wie mag blijven, en wie het land uit moet. Dat is het gelukkig niet. Wél is het een simulatie van wanneer mensen het meest bereid zijn om vluchtelingen te laten integreren. Een groep van 350 proefpersonen speelde een spel waarbij ze eigen geld inlegden en moesten beslissen wanneer vluchtelingen mochten integreren.

Empathie
Wanneer tijdens het spel het leed van de vluchteling zichtbaar was, bleken spelers pro-socialer te worden. Van Lange licht toe: “Op de vraag of het 3-jaar oude Syrische aangespoelde jongetje had mogen integreren in Nederland was waarschijnlijk anders gereageerd dan wanneer het om ‘een onbekende groep Syriërs’ was gegaan. Dat komt niet alleen door het aantal, maar vooral door de mate van empathie die het verhaal bij de burger oproept.”

Portemonnee
“Mensen zeggen vaak wel dat ze pro-vluchteling zijn, maar zijn ze dat nog steeds als ze het echt in hun portemonnee voelen?”, vroeg Van Lange zich af. Daarom liet hij deelnemers eigen geld inleggen om een gemeenschappelijke belasting te creëren. Toen bleek dat vooral linksgeoriënteerde mensen geld voor vluchtelingen over hadden.

Het spel is volgens Van Lange veel tastbaarder dan een vragenlijst. “Vraagt iemand bijvoorbeeld of je het milieu belangrijk vindt, antwoord je waarschijnlijk ‘ja’. Maar laat je dan ook echt de auto staan? En eet je nooit meer vlees? Dat is een tweede.” Die tastbaarheid is precies wat het vluchtelingenspel volgens Van Lange zo bijzonder maakt. 

Stuur het verkeer door prijsprikkels!

Fileprobleem? Dat is toch het werkterrein van verkeersdeskundigen? Nou, niet alleen. Aan de VU leer je naar problemen te kijken en daarbij creatieve oplossingen te bedenken. Zo kan je bijvoorbeeld files verminderen door economische technieken toe te passen.

Iedere dag staat gemiddeld een half miljoen mensen in de file. Ondanks het massaal bijbouwen van wegen, blijft het aantal files stijgen. Verkeer- en Vervoerseconoom Erik Verhoef doet onderzoek en geeft college over dit soort problemen. “Als econoom probeer ik problemen op te lossen die op het eerste gezicht niet economisch lijken, zoals files. Zo doe ik onderzoek naar rekeningrijden en beloningsproeven om het gedrag van mensen in het verkeer bij te sturen. Deze prijsprikkels kunnen ervoor zorgen mensen de spits mijden, waardoor er minder files ontstaan. Eén van de andere oplossingen waar ik aan werk zijn de verhandelbare spitsrechten. Het basisidee is eenvoudig: voor elke spitsrit op een bepaalde weg of in een bepaald gebied verbruikt een deelnemer een ‘recht’. Deelnemers krijgen een afgemeten aantal rechten toebedeeld. Als een deelnemer minder rechten verbruikt (dus minder spitsritten maakt) dan hij gekregen heeft, kan hij de overgebleven rechten verkopen. Lukt dat niet en maakt hij extra spitsritten, dan moet hij rechten bijkopen.”

Niet alleen automobilisten in de file

We leren dat het goed en gezond is om de fiets pakken en doen dit ook steeds vaker. Hierdoor worden fietspaden steeds voller, ontstaan fietsfiles en bovendien nemen de snelheidsverschillen tussen fietsen toe. Neem bijvoorbeeld de e-bike in vergelijking tot een moeder met een bakfiets. Door deze snelheidsverschillen ontstaan meer ongelukken. Erik Verhoef: “We zien dat er steeds meer vraag is naar oplossingen voor het toenemende aantal fietsers in Amsterdam. Ook daar kun je denken aan financiële prikkels, maar ook aan het aanbieden van “fiets-snelwegen”, waar de voordelen van hoge snelheid beter benut kunnen worden en de veiligheid verhoogd.”

Wellicht dat dit soort creatieve oplossingen de fileproblemen in de toekomst oplossen.

Waarom zijn mensen die 60.000 euro per jaar verdienen gelukkiger?

Bitcoins, de nieuwe zeepbel?

Heb jij ze al, cryptomunten in je ‘digital wallet’? Misschien toch maar even voorzichtig aan doen, want de risico’s zijn groter dan je denkt. Daarvoor waarschuwt ook Frank den Butter, VU-hoogleraar Economie. “De waarde van bitcoins loopt verder op doordat mensen in het steeds meer waard worden van de munt geloven. Een soort zeepbel. Stopt het geloof, dan zal de waarde hard dalen.”

Project Foodbank: vers voedsel voor iedereen!
Hoe kan de aandelenmarkt in een milliseconde onderuit gaan?

Unieke Laat-Romeinse goudschat opgegraven

De schat is rond 460 na Chr. begraven, niet lang vóór de definitieve val van het West-Romeinse rijk in 476 en werpt nieuw licht op het einde van het Romeins gezag en de overgang naar Vroege Middeleeuwen in Nederland.

Een woning als beloning

Met project VoorUit helpen studenten actief om de sociale cohesie in Amsterdamse woonwijken te vergroten. Als beloning krijgen ze een woning. Melvin Kuijpers (22) studeert Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie (CAO) aan de VU en is al twee jaar betrokken bij VoorUit.

Hoe ben je bij VoorUit terecht gekomen?

“Op de Bachelordag liep ik langs het kraampje van project VoorUit en was direct benieuwd. Ik raakte aan de praat met iemand die nog steeds bij VoorUit actief is. Thuis heb ik nog even op de site gekeken en besloten om me aan te melden. Dat heeft heel goed uitgepakt.”

Wat veel mensen zich wellicht afvragen: doe je het alleen voor de woning?
“In eerste instantie wel. Ik zag het ook als een kans om mijn cv een boost te geven. Mijn werkzaamheden bij VoorUit ben ik steeds meer gaan waarderen: ik heb geleerd om écht iets voor de maatschappij over te hebben. Ik haal veel voldoening uit mijn werk, meer dan de meeste studenten met een bijbaan. Als ik het alleen voor de woning deed, was ik al lang bij VoorUit gestopt.”

Wat zijn je werkzaamheden?
“Ik organiseer activiteiten zoals leesondersteuning op basisscholen, kooklessen, koffieochtenden met ouderen en sportactiviteiten. De kooklessen met kinderen vind ik het leukst, daar merk je echt de persoonlijke impact die je kan maken. Ik geef de kinderen aandacht en complimentjes die ze normaal niet zo vaak krijgen. In de zomer organiseren we vakantie-activiteiten. Vorige zomer hebben we een buurtfeest georganiseerd met allerlei spelletjes en een prijsuitreiking. Dat was echt super leuk!”

Is het goed te combineren met je studie?
“In het begin vond ik het vrij heftig om het te combineren met mijn studie, maar na een maand was ik er aan gewend. Bij VoorUit leer ik juist ook praktische dingen die in mijn opleiding totaal niet aan bod komen. Die combinatie is erg fijn.”

Hoe gul is Nederland?

Nederland gaf in 2015 in totaal ruim €5,7 miljard euro aan goede doelen. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek Geven in Nederland van de Vrije Universiteit. Ook al namen de giften de laatste jaren toe, over de afgelopen twintig jaar signaleren de onderzoekers een duidelijk negatieve trend: de vrijgevigheid van Nederlandse huishoudens als deel van het inkomen vertoont sinds 1999 een daling. Huishoudens gaven in 2015 0,69% van het besteedbaar inkomen aan goede doelen. In 1999 was dat nog 0,93%.

De campus af, en de maatschappij in

Hoe gezellig het ook is, jouw leven als VU-student beperkt zich niet alleen tot de campus. Want met wat jij opsteekt in de collegezaal, werk je aan vraagstukken uit de maatschappij. Zo onderzochten VU-studenten welke hulpvragen leven bij bewoners in Amsterdam Noord, en helpen ze in Nieuw-West bij vraagstukken over de integratie van vluchtelingen. En wat dacht je van studenten die onderzoeken hoe ze het voedsel van de Voedselbank zo vers mogelijk bij klanten krijgen? Aan de VU studeer je niet alleen voor een cijfer, maar ook voor een ander. 

Hoe ga jij de wereld veranderen?
Vind je weg op de campus

Allemaal anders is helemaal goed

De VU ziet verschillen als meerwaarde. Niet voor niks is er een heus ‘hoofd diversiteit’: Karen Oudenhoven. Zij zegt hierover: “Bij de VU leiden we mensen op die in de maatschappij en op de werkvloer kunnen omgaan met onze diverse samenleving. Zo doen we veel voor studenten die als eerste in hun familie gaan studeren. En nee, dat is niet ‘zielige’ studenten door hun studie slepen! We geven mensen met talent een duwtje in de rug.”

Vorige onderwerp
Volgende onderwerp